Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Με μία βραδιά παράθυρο στο μέλλον, ξεκίνησαν οι 4 εβδομάδες για τα 3 χρόνια Πλουμί

γράφει ο ακροβάτης
'Οταν 3 χρόνια πριν ξεκινούσε η ιστορία αυτή, λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να φανταστούν τα όσα ζήσαμε στο Πλουμί την Παρασκευή 26 Μαΐου, κατά την έναρξη των τεσσάρων εβδομάδων για τα 3 χρόνια Πλουμί.

Η αλήθεια είναι ότι όσο ο καιρός περνούσε, όλο και περισσότεροι γινόμασταν ένθερμοι υποστηρικτές, συμμετέχοντες, βοηθοί, παρακινητές, εμπνεόμενοι και σε γενικές γραμμές οπαδοί, των όσων από τον πρώτο κι όλας χειμώνα συνέβαιναν τις Παρασκευές, κυρίως δε φορείς μιας ιδέας, ή καλύτερα μιας ελπίδας, που άλλοτε  φάνταζε πιο κοντινή, άλλοτε πιο μακρινή, πάντα στηριζόταν στην ίδια πραγματικότητα: το ταλέντο και την πηγαία τάση ενός ανθρώπου να μοιράζεται με άλλους την τέχνη και τις γνώσεις του και σχεδόν ανιδιοτελώς να διδάσκει μια από τις πιο σημαντικές αρετές της μουσικής (και όχι μόνο) παιδείας, να παίζει δηλαδή κανείς με άλλους.
Μιλάμε φυσικά για την παράσταση της μουσικής ομάδας "Γιαβάς-γιαβάς", στα πλαίσια των συναντήσεων της μουσικής ομάδας με μικρασιάτικα και παραδοσιακά με το Στέλιο Κασσαπάκη. Η ομάδα ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014 και μετά από μία επιτυχημένη χρονιά, (που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί), πραγματοποίησε αυτή την Παρασκευή την πρώτη της παράσταση, σε μια βραδιά παράθυρο προς το μέλλον, μια βραδιά που έστειλε μηνύματα σε πολλούς παραλήπτες. Όσα κι αν μπορεί κανείς να πει ή να θυμάται από αυτή τη βραδιά, από την πλευρά μας θα αρκεστούμε και θα στηριχθούμε σε μία απλή λέξη: 

Ευχαριστούμε.
  • Ευχαριστούμε το Στέλιο Κασσαπάκη, μέρος μιας ευρύτερης γενιάς ανθρώπων που με τη μουσική, την ερμηνεία, το ταλέντο, την αγάπη και την ομορφιά που αυτά γεννούν, μας απασχολούν όλο και πιο συχνά, μέρος ωστόσο και δικό μας, μέρος δηλαδή αυτής της τρίχρονης ιστορίας. 
  • Ευχαριστούμε για τις αναρίθμητες στιγμές που μας έχει χαρίσει τόσο τις Παρασκευές, τις εμφανίσεις στο χώρο και όχι μόνο σε αυτόν, αλλά και για κάθε πρωϊνό, μεσημεριανό ή και απογευματινό καφέ που ήπιαμε μαζί με αυτόν και το ούτι του. Για εμάς, ο κύκλος των Παρασκευών καθώς και η μουσική παράσταση, αποτελεί την επιτομή όλων των παραπάνω και πάντα αυτό αποτελούσε, ανεξαρτήτως της  ανταπόκρισης, των συνθηκών ή της μορφής της ομάδας του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων. 
  • Ευχαριστούμε επίσης γιατί αυτός ο κύκλος που κάθε Παρασκευή στήνεται στο Πλουμί, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα μαθήματα και τις εβδομαδιαίες δραστηριότητες και τις τρείς αυτές χρονιές, για το στήσιμο και τον προσανατολισμό αυτού του χώρου γύρω από αυτές, καθώς και για τη λειτουργία των υπόλοιπων μουσικών ομάδων, της ρεμπέτικης, της κρητικής καθώς και αυτής με τα celtic και blue grass, αυτές που στήθηκαν στη ρυθμολογία, τις μουσικές κατασκευές καθώς και άλλες που συμβαίνουν εκτός του χώρου.
  • Ευχαριστούμε γιατί μέσα από την υπενθύμιση της αξίας του να παίζει κανείς με άλλους, γίναμε καλύτεροι, παρακολουθήσαμε προσεκτικά, ανακαλύψαμε, μάθαμε, θυμηθήκαμε, διορθώσαμε πράγματα και γεμίσαμε από όσα η μουσική γεννά στον άνθρωπο.
  • Ευχαριστούμε όσους αυτά τα τρία χρόνια συμμετείχαν στην ομάδα για τις στιγμές που μας χάρισαν, καθώς και όσους δεν είχαν σταθερή παρουσία σε αυτή, ειδικά τις προηγούμενες χρονιές, μιας και όπως φάνηκε συνέβαλαν στο να ωριμάσουν οι συνθήκες και πείσμωσαν όλους τους εμπλεκόμενους για το τελικό αποτέλεσμα καθώς και για τη συνέχεια.
  • Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στη φετινή ομάδα και κυρίως όσους  συμμετείχαν στην παράσταση της Παρασκευής γιατί με τη σταθερότητα της παρουσίας τους, έδωσαν τη δυνατότητα αυτή η ιδέα και η ελπίδα για την οποία μιλήσαμε στην αρχή, να έρθει στην επιφάνεια και να γράψουμε επιτέλους αυτές τις γραμμές.
  • Ευχαριστούμε επίσης όσους είτε σταθερά, είτε περιστασιακά, και τις τρεις χρονιές, παρευρέθηκαν στο χώρο ως θεατές τις Παρασκευές, ενθαρρύνοντας το μοντέλο λειτουργίας του χώρου, ενθαρρύνοντας πάνω από όλα τα όσα συνέβαιναν στον κύκλο που στηνόταν και που ανυπομονούσαν μαζί μας για όλα αυτά που τελικά συνέβησαν.
  • Ευχαριστούμε επίσης όσους βρέθηκαν την Παρασκευή στο χώρο, συγκινήθηκαν και χάρηκαν με όσα είδαν και άκουσαν, ακόμα και αν βρέθηκαν εκεί για πρώτη φορά, γιατί συνέβαλαν αποφασιστικά στο να πάρουν οι συναντήσεις των τελευταίων χρόνων και όλα τα παραπάνω που περιγράψαμε αυτά που τους αξίζουν.
  • Ευχαριστούμε επίσης όσους είτε δε βρέθηκαν στο χώρο την Παρασκευή, είτε βρέθηκαν και φάνταζαν έκπληκτοι μπροστά σε ένα γεγονός που, τόσο με το στήσιμο, όσο και με την προσαρμογή της λειτουργίας του στις ανάγκες μιας τέτοιας παράστασης με τις παραγγελίες να διακόπτονται κατά της διάρκειά της, τίποτα δε θύμιζε σε μια βραδιά ενός χώρου που χρησιμοποιεί τέτοιες βραδιές για να κερδοφορίσει ή να αυξήσει την κατανάλωση του. Θέλουμε να πούμε ότι ειδικά αυτοί έχουν παίξει διαχρονικά μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας του χώρου, όσο και σε όσα θα επακολουθήσουν.
  • Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε και να αφιερώσουμε τόσο τη βραδιά, αυτά που προηγήθηκαν αυτής αλλά και αυτά που έπονται, σε όσους οραματίστηκαν ίσως και πιο πριν από εμάς όλα αυτά για τα οποία μιλάμε σήμερα. Η συμβολή τους αυτή ήταν και είναι ακόμα και σήμερα ανεκτίμητη, και ευχόμαστε γι αυτούς πάντα τα καλύτερα.
 Λίγο πριν το τέλος αυτού του άρθρου, θέλουμε να πούμε και το εξής: Η παράσταση της μουσικής ομάδας "Γιαβάς-γιαβάς", βιντεοσκοπήθηκε ολόκληρη και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ξανά στο παρακάτω βίντεο, χάρη στη βοήθεια ανθρώπων που στηρίζουν το χώρο και το project, και που μπορεί ακόμα να είναι λιγότεροι από τις ανάγκες του,  αλλά πολύ σημαντικοί. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και αυτούς και να ζητήσουμε ταυτόχρονα συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες αυτής τις λήψης, να καλύψει όσους από τους 21 ανθρώπους έπαιξαν στην παράσταση, καθώς και όλες τις κινήσεις τους στο χώρο. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να γίνουμε καλύτεροι.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου