Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Ένα πάρτυ που θα θυμόμαστε καιρό

Μπροστά στο "ένα γλέντι από ΝΩΡΙΣ το απόγευμα", που επαναφέρει μετά από καιρό τέτοιες βραδιές στη φυσική τους θέση, αυτή την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, παρουσιάζουμε σήμερα την προηγούμενη βραδιά της σειράς, ένα γλέντι που πραγματοποιήθηκε  δύο εβδομάδες πριν, το "ρεμπέτικο party, με το Στέλιο Ζερβό, το Θοδωρή Μαλλιωτάκη και το Δημήτρη Κάστορα, μία βραδιά που για πολλούς, περισσότερους από τους προφανείς λόγους, θα θυμόμαστε καιρό.


 γράφει ο ακροβάτης
Για να εξηγηθούν τα όσα συνέβησαν στο Πλουμί στις 8 Οκτωβρίου, καλό θα είναι να ξεκινήσει κανείς, λίγες ημέρες πριν τη βραδιά, όταν αυτή ανακοινώθηκε, μέσα από την αφίσα και τη σχετική ανακοίνωση.

Όπως μπορεί να διαβάσει ξανά κανείς σε αυτή την ανακοίνωση:
"Αυτή τη φορά, γυρίζουμε σε ήχους ρεμπέτικους.με όλες τις προεκτάσεις που μπορούν ταλαντούχοι μουσικοί να τους δώσουν και εξετάζουμε το πώς αυτοί οι ήχοι, συναντούνται με τα γλέντια, όχι σε μία κατάσταση όπου αυτή η μουσική αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο χώρων με κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ όπως συχνά συνηθίζεται, αλλά σε μια σχέση ισότιμη και εγκεφαλική, με όλες εκείνες τις πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή η σχέση."
Παρά την πρωτότυπη είναι η αλήθεια αφίσα για τα όσα έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες βραδιές ή τις Κυριακές γενικότερα στο Πλουμί, γινόταν σαφές από την πρώτη στιγμή, πως η συγκεκριμένη βραδιά θα μας έφερνε κοντά με ανθρώπους που κατά βάση παίζουν ρεμπέτικα, που μαζί με άλλους ανθρώπους θα βρίσκονταν μαζί να παίξουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν, να σκεφτούν, να μοιραστούν πράγματα, με μια διάθεση γλεντιού, μακριά από τα όσα μέχρι τώρα συνήθως βλέπουμε, τόσο σε τέτοιες βραδιές όσο και γενικότερα στους χώρους στους οποίους τέτοια μουσική παίζεται ή τη χρησιμοποιούν προκειμένου να αυξήσουν την κατανάλωση, κοντά ωστόσο σε όσα αυτός ο χώρος εξασφαλίζει, στο να προκαλεί τους ανθρώπους από όποια θέση και αν βρίσκονταν σε αυτόν να συμβάλλουν ώστε να προκαλείται κάθε φορά ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.

Μετά τα παραπάνω λοιπόν ας πάμε στα του party. 

Αν κρίνει κανείς τη βραδιά της 8ης Οκτωβρίου, υπό το πρίσμα των όσων μπορεί κανείς να περιμένει, ή συνήθως περιμένει από τις Κυριακές στο Πλουμί, η αλήθεια είναι ότι το "ρεμπέτικο PARTY", είχε πολλές επιτυχημένες διαστάσεις. Η προσέλευση του κόσμου ήταν σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς αθρόα, η συμμετοχή σε πολλές στιγμές ξεπερνούσε το αδιαχώρητο, και όλα έδειχναν, όπως και έτσι έγινε από αυτή τη σκοπιά. Το "ρεμπέτικο PARTY" όντως προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων, που η παρουσία τους στο χώρο έδινε από νωρίς μυρωδιά ενός γλεντιού από αυτά που θυμόμαστε καιρό στο Πλουμί. Ταυτόχρονα το ενδιαφέρον και η σύνδεση αυτών των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της βραδιάς με το χώρο και με τα όσα συμβαίνουν σε αυτόν, υπήρξε στα επίπεδα που έχουμε συνηθίσει τον τελευταίο καιρό.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα όσα μπορεί κανείς να πει γι αυτή τη βραδιά, δεν τελειώνουν εκεί. Αν επανέλθουμε στην ιδέα της βραδιάς, όπως αυτή περιγραφόταν στην αρχική ανακοίνωση, οφείλουμε να πούμε τα εξής:
Το PARTY όπως περιγράφηκε, είχε δύο πλευρές στην τελική του εξέλιξη. 
Από τη μία οι μουσικοί, ο Στέλιος, ο Θοδωρής, και ο Δημήτρης, προκάλεσαν όντως κάτι παραπάνω από μία βραδιά με ρεμπέτικα, δέθηκαν με τους ανθρώπους γύρω τους, με άλλους μουσικούς που βρέθηκαν στο χώρο και πήραν τα όργανα, με άλλους που χόρεψαν, τραγούδησαν και μοιράστηκαν μαζί τους τα όσα συνέβαιναν.  Δεν ήταν λίγες οι στιγμές, που τόσο η ερμηνεία, οι συνδυασμοί, το ταλέντο, συγκίνησαν όσους κατάφεραν  και παρά τις αντίξοες συνθήκες να βρεθούν κοντά τους, να ακούσουν και να συμμετάσχουν στο PARTY. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παραπάνω για τα όσα κι εμείς καταφέραμε να μοιραστούμε μαζί τους.
Από την άλλη, έχουμε πει πολλές φορές και αυτό είναι κάτι που στη συγκεκριμένη βραδιά επιβεβαιώθηκε, πως το εκάστοτε τελικό αποτέλεσμα στο Πλουμί, αποτελεί μέρος  της συμβολής όλων ανεξαιρέτως βρίσκονται κάθε φορά στο χώρο, ανεξαρτήτως του πώς και γιατί συμβάλουν σε αυτό. Παράλληλα λοιπόν με τα όσα συνέβαιναν κοντά στους μουσικούς, και για να μη μακρυγορήσουμε, θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε και τους παρακάτω:
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους βρέθηκαν στο χώρο για πρώτη φορά  για την ειλικρινή συμμετοχή και προσέλευση, που έστω και μετά από κάποια ώρα μπήκαν στο νόημά του, κατάλαβαν έστω και μετά από την αρχική φασαρία και αδιαφορία για τη μουσική,  τη χαρά του να γλεντά κανείς όχι δίπλα ή έξω από αυτή, αλλά μαζί με αυτή.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους πολλές φορές έχουν βρεθεί στο χώρο και παρά την αρχική καθιερωμένη εξήγηση καθώς και την επανάληψή της λίγο μετά, συνέχισαν να προσπαθούν να μιλήσουν πιο δυνατά από τη μουσική, αδιαφορώντας ή αδυνατώντας να καταλάβουν το πρόβλημα που προκαλούσαν στο συνολικό ακουστικό αποτέλεσμα στο χώρο. Η εκούσια ή ακούσια συμβολή τους σε αυτό, μας κάνει πιο πολύ, μαζί με όσους περπατούν μαζί μας σε αυτό το δύσκολο δρόμο, να θέλουμε να πετύχουμε αυτή την άμεση διάδραση της μουσικής με τον άνθρωπο, χωρίς εμπόδια, σε κάθε περίπτωση.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μας, συνέχισαν και συνεχίζουν να δυσκολεύονται να κατανοούν πως το Πλουμί δεν αποτελεί ένα χώρο κατανάλωσης, όπου το πιο σημαντικό είναι η άμεση και κυρίως τυπική εξυπηρέτηση, παρά ένα χώρο χειροποίητο, που δεν κρύβεται πίσω από κανένα περιτύλιγμα, διαφορετικό από όσα γύρω μας συμβαίνουν, και που έχοντας επίγνωση όλων των παραπάνω, τολμά να δοκιμάζει, να μαθαίνει και να προσπαθεί να γίνει καλύτερο σε αυτή την κατεύθυνση. Μαζί τόσο με αυτούς όσο και με άλλους, πρόκειται να συνεχίσουμε ώστε να κάνουμε την παραπάνω αλήθεια πιο κατανοητή, και κυρίως να ζήσουμε όπως και ήδη έχουμε ζήσει, στιγμές ανεπανάληπτες, στις οποίες όλοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όσους εκείνη τη βραδιά δεν κατανόησαν ότι τα ράφια στην άκρη του χώρου αποτελούν το παντοπωλείο στο Πλουμί,  ένα χώρο όπου τόσο εμείς, όσο και άλλοι, μοιραζόμαστε τη δημιουργικότητα, τα ταλέντα και τα προϊόντα μας, και απλώς ακούμπησαν εκεί τη μπύρα τους πάνω σε κάποιο από αυτά, ή πήραν μαζί τους κάποιο σαν σουβενίρ. Η συμβολή τους αυτή μας οδηγεί πιο θαρρετά και πιο επίμονα στο να  προστατεύσουμε τα περιεχόμενα του παντοπωλείου και το χώρο γενικότερα, να κάνουμε σαφές τόσο σε αυτούς, όσο και σε ακόμα περισσότερους τη λειτουργικότητα και το ρόλο του παντοπωλείου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς.
Πάνω από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους, ανεξαρτήτως αν βρέθηκαν ή όχι στο Πλουμί αυτή τη βραδιά, ανεξαρτήτως αν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, καταλαβαίνουν περισσότερα έστω και τώρα για το πώς το Πλουμί στέκεται μπροστά μας και πώς τα όσα ζούμε σε αυτό χρειάζονται τη συμβολή, την προστασία, τη συζήτηση, το σεβασμό, όλων των εμπλεκομένων, καθώς και πόσο γοητευτικά είναι τα όσα ζούμε ή θα ζήσουμε σε αυτό το χώρο, όλοι μαζί. Αυτός άλλωστε ο δρόμος, της απο κοινού βελτίωσης και συμμετοχής, είναι αυτός που έχουμε επιλέξει στο Πλουμί, όλο αυτόν τον καιρό.

Το "Ρεμπέτικο PARTY" είναι παρελθόν λοιπόν, και θα το θυμόμαστε για πολλούς λόγους για καιρό. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια των γλεντιών από νωρίς το απόγευμα, της πιο ζωντανής και διδακτικής στιγμής στο Πλουμί κάπου εκεί στο τέλος της εβδομάδας συνήθως, με ένα ακόμα ολόφρεσκο γλέντι, "Ένα γλέντι από ΝΩΡΙΣ το απόγευμα" με το Νίκο Ξυλούρη, τον Αντώνη Ξυλούρη και το Γιώργο Σταυρακάκη, σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου