Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Λίγα λόγια για ένα μεγάλο μουσικό γεγονός και γενικά για τα γεγονότα στο Πλουμί

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, λίγες ώρες έμειναν για την αποψινή μας συνάντηση με το Γιώργη Μανωλάκη και το Νίκο Χριστόπουλο, απόψε στο συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο Πλουμί, στις Άνω Αρχάνες. Οι συνθήκες φαντάζουν ιδανικές από πολλές απόψεις και  η ανυπομονησία μεγαλώνει για όσα θα ζήσουμε απόψε.

Με αφορμή αυτό το μουσικό γεγονός, καθώς και με βάση τα όσα επίσης συμβαίνουν στο χώρο, θέλουμε από την πλευρά μας να θυμίσουμε τα εξής, ζητήματα που σε τέτοιες βραδιές όπως η αποψινή αποκτούν ακόμα περισσότερο νόημα:
Το Πλουμί είναι  το σπίτι για ένα σύνολο ανθρώπων, διαφορετικών μεταξύ τους, που ανεξαρτήτως της συμβολής, της τακτικότητας, της απόστασης, του τρόπου, των δεξιοτήτων και της θέσης τους, προσπαθούν να συντηρούν ένα χώρο φιλόξενο, σε όλες του τις στιγμές και με όλα τα προτερήματα αλλά και τις αδυναμίες τους, για στιγμές, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, μουσικά και άλλα γεγονότα, προϊόντα, μαθήματα, δημιουργήματα και ιδέες, όλα βασισμένα σε κοινές αρχές και μια κοινή ή σχετικά κοινή αισθητική. Από την άποψη αυτή, αν και στη βεντάλια των όσων συναντά κανείς στο χώρο όλη την εβδομάδα αλλά και σε τέτοιες βραδιές  περιλαμβάνονται γεύσεις, προϊόντα μεταποίησης, μαγειρευτά φαγητά και άλλα,  που το καθένα έχει πίσω του τη δική του ιστορία, ταυτότητα, άποψη και υλικά,  δεν αποτελεί μόνο ένα χώρο εστίασης, ή άλλο ένα χώρο εστίασης, ή ένα χώρο εστίασης με μουσική, ή άλλο ένα χώρο εστίασης με μουσική.

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, όλα όσα συμβαίνουν στο Πλουμί, ακόμα και βραδιές σαν την αποψινή, που στο παρελθόν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του, βασίζονται σε ένα τριπλό και αμοιβαίο σεβασμό, αυτόν ανάμεσα στους μουσικούς, στο κοινό και φυσικά στο χώρο. Εξηγούμαστε:

Στο Πλουμί τα μουσικά γεγονότα αποτελούν σημεία αναφοράς για ανθρώπους που εμπνέονται από το χώρο, παρουσιάζουν τη δουλειά τους, τις προσωπικές τους συνθέσεις, ή τη δική τους εκδοχή για μουσικές άλλων εποχών και τόπων, κοντινών και μακρινών και που γι αυτό το λόγο δίνουν πάντα τον καλύτερο εαυτό τους.
Ταυτόχρονα, τα γεγονότα αυτά, η διάδοσή αναδημοσίευση και γενικά ο τρόπος προώθησης τους, δε βασίζεται σε τεχνητά μέσα, σε διαφημίσεις και σε τέτοιου τύπου τρικ, παρά σε αυτό που λέμε συνειδητό κοινό, ένα κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει, να μοιραστεί, να προωθήσει, να παίξει ρόλο  και να συμμετάσχει, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι των όσων συμβαίνουν, δίνοντας κάθε φορά, όσο αυτό είναι δυνατό τον καλύτερο εαυτό, ανάλογα την περίπτωση, τη σκηνοθεσία και αυτή την ανεκτίμητη, ειλικρινή αλληλεπίδρασή του με τους μουσικούς.
Τέλος, στα όσα συμβαίνουν στο χώρο, δε θα μπορούσε για εμάς παρά αυτός να διατηρεί καθαρή, ίδια και ειλικρινή την ταυτότητά, τη συλλογιστική του, τον τρόπο  καθώς και τα όσα παραπάνω αναφέρθηκαν, διατηρώντας όσο αυτό είναι δυνατό, από τη μία τις καλύτερες συνθήκες για τις μουσικές παραστάσεις και για την έκφραση, τις καλύτερες συνθήκες γι αυτή τη διάδραση των μουσικών με το κοινό, από την άλλη σταθερή τη γενική του φιλοσοφία, τις τιμές, την προαιρετική συμβολή στο κουτί,  την ειλικρινή προσπάθεια να γίνουν όλο και περισσότεροι συμμέτοχοι σε αυτό που πρόκειται να συμβεί, τον τρόπο καθώς και τα όσα προσφέρει αυτός στο κοινό, αδράττοντας εκτός των άλλων  έτσι την ευκαιρία να ξεδιπλωθεί περισσότερο, να παρουσιάσει όλο και περισσότερα κομμάτια  και διαστάσεις του.

Από την άποψη αυτή, τέτοιες βραδιές όπως η αποψινή, αλλά και γενικότερα, δεν αποτελούν για κανέναν μια αφορμή για κέρδος ή για απρόσωπες συμπεριφορές, ίσα ίσα, είναι αυτές που μας φέρνουν πιο κοντά, που κάνουν το χώρο πιο ζεστό και φιλόξενο, που μας κάνουν να βάζουμε νέα στοιχήματα, που μας κάνουν καλύτερους. Είναι αυτές, μαζί με άλλες που βασίζονται σε όλους εμάς, στη συνεργασία μας για ένα καλύτερο χειροποίητο αποτέλεσμα.

Τα λέμε απόψε λοιπόν στο συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο Πλουμί, σε μία ακόμα μοναδική παράσταση του Γιώργη Μανωλάκη, αυτή τη φορά με το Νίκο Χριστόπουλο στα κρουστά, από τις 20:00 και μετά, καθώς και στα επόμενα ραντεβού που υπάρχουν σε αυτό, μέσα στην εβδομάδα αλλά και από εδώ στο εξής.


Υ.Γ: Υπάρχουν κάποιες στιγμές που μπαίνουμε στον πειρασμό να ομολογήσουμε πως θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε δύο μέρη ταυτόχρονα, δυστυχώς όμως η κλωνοποίηση για τους ανθρώπους δε συνηθίζεται. Για το λόγο αυτό στέλνουμε τους χαιρετισμούς και τις ευχές μας, για τα 3 χρόνια του χώρου Da στο Ηράκλειο και για τις σχετικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν από το μεσημέρι χώρα στο Πάρκο Γεωργιάδη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου